A ,,Mondd, hogy csinálod?„ interjú sorozatom következő neve ismerősen csenghet számotokra, hiszen Baracskay Angéla a Viasat 3 egyik legkedveltebb műsorában, az Ide Süss-ben zsűriként tűnik fel napról napra a képernyőkön.
Bevallom, imádok sütni-főzni és örömmel nézem minden egyes részét ennek a cukrászversenynek, ahol az induló amatőr cukrászok az ország legjobbja címért versengenek. Itt tűnt fel először a bájos és szakmailag elismert Angéla, aki velős, ám annál jószándékúbb kritikáival igyekszik adni építő jellegű tanácsokat a versenyzőknek. Nem csoda, hogy ért hozzá, hiszen éttermi cukrászként minden fortély és ügyesség a kezében van. Sokat utazott a világban, és mindenhol neves és tiszteletreméltó szakmabeliektől tanulhatott, ami elég löketet és tudást adott neki ahhoz, hogy 2015-ben elnyerje munkájával az év tányérdesszertje címet.
Szerettem volna betekintést nyerni abba, hogyan jutott el idáig, milyen indíttatásból választotta ezt a szakmát, és mik a jövőre néző tervei.
Fotó: Viasat, Udvary Attila
- Zsóka: Kedves Angéla, nagyon köszönöm, hogy ennyi munka mellett elvállaltad ezt az interjút! Mesélnél nekem kicsit a gyerekkorodról? Honnan származol? Mikor kezdett ámulatba ejteni a konyhában létrejövő édességek folyamata?
A gyerekkorom vegyes volt mint a csalamádé, jó értelemben. Édesanyám kárpátaljai édesapám pedig Vas megyei, egy hajón találkoztak és apukám mivel állandóan Fantát rendelt anyukámnak, beadta a derekát. Lehet ezért szeretem a Fantát én is? J
Sokat jártunk külföldre, a fél gyerekkoromat igazából Bécsben töltöttem, és a Praterben úgy éreztem enyém a világ, mert imádta a lovakat (mint kiderült pónik voltak). Nagyon zsizsegő a családom, így mindig cipeltek mindenhova. És sokszor voltam a nagymamákkal is, akikkel pedig már piciként tudtam milyen a gyógyvizes pancsolás.
És ugyanez igaz volt a konyhai élettérre is. Apu nagyon erős a klasszikus magyar konyhában, és az ő nagymamája révén rengeteg klasszikus magyar édességet ettem, főleg ami ugye a vasi konyhára jellemző. Anyai oldalról pedig a felvidéki, és kárpátaljai konyha vegyül az ukránnal. Ez izgalmasabb bevallom. Még más gyerekek erőlevest ettek otthon ,én édes savanyú borcsot és a fehér kenyér helyett, a jó kemény barna ukrán kenyeret koriandermaggal, vagy hajdinával. Ez a kettősség az én konyhámra is jellemző, és a munkámra egyaránt. Nem is sejtettem, mennyi mindent fogok hozni otthonról.
Az édességek iránti kíváncsiságom sokáig kimerült a kóstolásban, aztán nem lettem édesszájú. Szakácsnak is készültem mikor eljött az elhatározás, de az első hivatalos állásomban (Kistücsök), desszert pályára kerültem, és azóta sem akarok onnan elszakadni.
Hát nem csodaszép édességeket alkot?
Fotó: Fekete Antonio
2. Zsóka: Mi volt az első édesség, amit elkészítettél, és hogy sikerült? Egyébként melyik a kedvenc desszerted?
Ezzel a kérdéssel megfogtál, én palacsintára emlékszem ami önálló volt, mert inkább a nagymamáimnak segítettem, vagy ha nem lehetett liszt és víz keverékével gyurmáztam azzal foglaltak le. J A kedvenc desszertjeim pedig a legegyszerűbbek a világon: bármi ami kókuszos (de a kókuszgolyóért odavagyok), palacsinta és a puncs torta. Ne kérdezd miért, van valami perverz vonzalmam a puncs rum iránt.
3. Zsóka: A családod mennyire volt támogató a szakmai orientációdat illetően?
Maradjunk annyiban, mikor így döntöttem kivágtam a biztosítékot. Valahogy nem illettem be hirtelen az általuk elképzelt család modellbe. Több diplomás elismert szakemberek, és nem értették minek tanultam akkor annyit. Más rendszerben nőttek fel, féltettek anyagilag és egészségileg is. De én szembe mentem az árral, és jól döntöttem, mert a szenvedélyem lett a munkám
4. Zsóka: Tudni lehet rólad, hogy nívós éttermekben és iskolákban, fantasztikus szakemberek keze alatt tanulhattál. Volt nehezebb időszak az életedben ez alatt az idő alatt?
Mindennek van árnyoldala, a legnehezebben a két Michelin csillagos vezetői cukrász posztot éltem meg, Életem kihívása volt, de egyszerűen nem bírtam a terhelést, akkor meg tudtam mik a határaim és két és fél hónap után egy esti szerviz után felmondtam. Én szeretek precízen dolgozni másképp nem lehet, de robotként egyszerűen nem működöm, és itt ekkora felelősség mellett, a munkaóra is nem 16 volt, hanem 18-20. Az éjjeli buszon aludtam, majd hazaértem lezuhanyoztam, és keltem egy óra után. Azt mondta a séf a munkába még senki nem halt bele, de ez sok volt nekem.
Angéla a tányér desszertek királynője
Fotó: Fekete Antonio
5. Zsóka: Az Ide Süss-t szerintem az országban nagyon sokan nézik, az egyik legkedveltebb műsor. Mi az, amit te, mint szakmai zsűri szeretsz ebben a versenyben?
A versenyzőket, és majd megőrültem, hogy nem beszélhettem velük. Azért sokszor voltak titkos tanácsok, vagy egy jó szó, ha kamerán kívül voltunk és összefutottunk a wc-nél. J velük aggódtam, értük szurkoltam. Új embereket ismertem meg, teljesen másokat, más életfelfogással. Az életben sosem lettek volna ilyen találkozások. És olyan jó látni mikor erőt merítenek, hogy tényleg hisznek benne és nekik is a szenvedélyük. Tudod sok bolond összezárva J és persze közrejátszik az én misszióm is. A munkában sosem kaptam negatív kritikát a magánéletben viszont tele volt a polc vele. És borzasztóan bántott, így mikor zsűrizek, azt nézem nekem mi esne jól, miből tudnék építkezni. Tehát tanácsot adtam, és építő kritikákat, hogy lendületet kapjanak tőle, és ne elbizonytalanítsa Őket.
6.Zsóka: Nem titok, hogy idő közben gyermeked is született. Mik a cukrászatot illető terveid a jövőre nézve így, hogy már anya lettél?
Mielőtt kiderült volna Kisborsó, a Youtube csatornámat akartam összerakni, a konyhámat és ennek fényében alakítottam át, most jelenleg baba holmikkal van tele, vagy épp a fél pirítósommal, mert még nem feltétlenül van idő rendesen enni J Nem búcsúztam el a szakmámtól, csak az éttermi munkától, mint alkalmazott. Továbbra is szakmai tanácsadóként működöm, és vállalok eseményeket, de célom egy olyan csatorna ahol mindenki tanulhat valamit, mindegy honnan jött. Az életünk majd úgyis formálja mi fér bele. Most még Babi nagyon kicsi, épp hogy két hónapos, jelenleg ő a főállású munkahelyem.
7.Zsóka: Mi üzennél azoknak, akik szintén ezen a pályán szeretnének elindulni?
Csak saját tapasztalatot tudok mondani, és mindenkinek más kell ahhoz hogy elérje a célját. Nekem célom nem volt, én egyszerűen beleszerelmesedtem a munkámba. És e mellé a sors, még ha misztikusnak is tűnik, nagyon jó támogatókat adott a kezdetekben, erősítettek és nem gyengítettek. Emiatt nem féltem és belevágtam az új helyzetekbe. Mindent kalandnak fogtam fel. Talán ezért. Talán azért, mert alázatos voltam a munkám irányába. Talán, mert volt bennem megfelelési vágy, ami a családomtól ered. Talán, mert ez volt megírva. Csak annyit tudok mondani, hogy kívánom mindenki olyan munkát találjon az életbe ami egyben a szenvedélye. A fél életünket ezzel töltjük, hát legyünk benne boldogok a nehézségek mellett.
8.Zsóka: Vannak olyan kérdések, amiket mindenkinek fel szoktam tenni. Ha három dolgot változtathatnál meg a világban mik lennének azok? Illetve szerinted mi a boldogság?
Hm, megmosolyogtam ezt a kérdést. Sok mindent jelentett nekem a boldogság, de leginkább a hiányát éreztem az életem során. És ha valaki azt mondja nekem, hogy Babiba ilyen szerelmes leszek, és ilyen boldog nem igazán hittem volna el. Az anyaság engem teljesen kifordított önmagamból és teljesen új szemüveggel nézem a világot. Nagyon sok minden így megváltozott. Azt kívánnám ha változhatna a világ, hogy legyünk egymással tisztelettudóak és mindenki kapjon igazi értelmet az életben, ne aprózza el, ne a külcsínnek éljen, mert csak egyszer élünk és azt dugig kell tölteni valós tartalommal.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: